Kereső

Központ:
H-7100 Szekszárd,
Táncsics M u. 1./a

Telephely:
H-7000 Sárbogárd,
Millennium 2000 utca
Tel.: +36 (25) 518-160

hu  en  de  sr

Termesztéstechnológiák / Őszi káposztarepce termesztéstechnológiája

Őszi káposztarepce termesztéstechnológiája

 

EMERALD, JUMBO, FONTAN, HERZOG, JUPITER

 

Az utóbbi években jelentősen nőtt az őszi káposztarepce termesztési területe. Népszerűségét az élelmiszeripar, az olajipar, a takarmányozási technológiák és a zöldtrágyázás együttes fejlődésének köszönheti. Termesztése könnyen és jól gépesíthető.

 

Fontos tulajdonságai, hogy gyorsan fejlődik valamint öntermékenyülő. Karógyökérzete akár 2 méteres mélységig is lehatolhat, ezért jelentősen javítja a talaj szerkezetét illetve véd az erózió ellen, jó nitrogén-termelő és humuszképző, gyomelnyomó hatása mondhatni páratlan.

 

Hazánkban főleg a Dunántúlon és a csapadékosabb vidékeken termeszthető sikeresen, mivel ősszel és tavasszal csapadékigénye jelentős. Mélyrétegű, jó tápanyag-ellátottságú, kötöttebb talajokon kiváló eredményeket érhetünk el. Könnyebb talajokon számottevő műtrágyázást igényel, e faj esetében a szervestrágyázás sem zárható ki (bár az előveteménynél célszerűbb az alkalmazása). Szárazabb talajviszonyoknál jobban tűri a fagyokat, a tavaszi felfagyásokra (főleg a virágzás időszakában) nagyon érzékeny.

 

A műtrágyázás során az alábbi N-P-K arányokat célszerű szem előtt tartani: 1:0,8:0,9. Ez a gyakorlatban 40-64kg N-t, 38-50kg P-t és 40-50kg K hatóanyagot jelent hektáronként. A P és K kijuttatását őszi alaptrágyázásként végezzük, a N esetében azonban ekkor csak a teljes mennyiség 30%-át szórjuk ki. A fennmaradó rész tavaszi fejtrágyázás keretében juttatandó ki.

 

Talajelőkészítés, vetés

Aprómorzsás, kellően ülepedett és beérett magágy szükséges az apró magméret miatt, az őszi pillangós szálas takarmányokhoz és gabonákhoz hasonlatosan. A jó minőségű, időben elvégzett tarlóhántás és nyári vetőszántás elengedhetetlen, a sekély magágy előkészítésének legmegfelelőbb eszköze a kombinátor. Augusztus végén, szeptember elején kell a vetést elvégezni, mivel a tél beállta előtt a növényeknek el kell érniük a 8-10 leveles állapotot. A leggyakrabban alkalmazott sortávolság 24 cm, de 12-36 cm között bármely távolság megfelelő lehet, a magágymélység 1,5-3 cm között változhat. A hektáronként kijuttatandó 1,2 millió darabos csíraszámot 6-8 kg vetőmag biztosíthatja. A vetés utáni hengerezést laza talajokon sima, kötött talajokon gyűrűs hengerrel végezzük.

 

Gyomirtás, növényápolás

3-4 leveles korban sorirányú, később szögben járatott fogasolással védekezhetünk a gyomok ellen. Vetés előtt illetve tavasszal vegyszeres gyomirtás keretében fékezhetjük meg az egyszikű gyomok terjedését. Tavasszal N fejtrágyázás szükséges.

 

Betakarítás

A főhajtás középső becőiben található magok barnulási folyamatának kezdetén célszerű elkezdeni az aratást, hazánkban ez jellemzően június közepe. Amennyiben később kezdjük meg a munkálatokat, jelentős szemveszteséggel számolhatunk. Egy menetben 25-30%-os víztartalomnál elvégzett deszikálás után, vagy két menetben, mérsékelt dobfordulatra beállított gabonakombájn segítségével aratható. A kicsépelt magvak tárolásakor figyeljünk arra, hogy 9-11%-os víztartalom felett minőségük, csírázóképességük jelentősen romlik. Szalmája kiváló almozó.

 

© 2010-2018 Alisca-Mag Kft.