Kereső

Központ:
H-7100 Szekszárd,
Táncsics M u. 1./a

Telephely:
H-7000 Sárbogárd,
Millennium 2000 utca
Tel.: +36 (25) 518-160

hu  en  de  sr

Termesztéstechnológiák / Mustár termesztéstechnológiája

Mustár termesztéstechnológiája

 

ALBATROS, ASCOT, COVER

ABSOLVENT, ACCENT, ATHLET, BONUS, FORUM, GRECO, LOTUS, LUNA, PROFI, MAXI, METEX, VETO

 

A mustár a keresztesvirágúak családjába tartozó, egyéves növény. A négyszirmos virágok 85-120 cm hosszú hengeres száron helyezkednek el, szórt állású levelei szárnyasan szeldeltek. Hosszú virágzású növény, gyakran találkozhatunk egy fürtön belül 3-4 mm vastagságú, szőrözött, szalmasárga, a magoknál kidudorodó becővel és virágokkal.

 

Éghajlatigény

Magyarország éghajlata ideális kereteket biztosít a mustártermesztéshez. Könnyen megbirkózik a kora tavaszi és talajmenti fagyokkal. Már 2-4 C0-on jól csírázik, ezért vetése március második dekádjára időzíthető. 3-5 leveles állapotáig, illetve a virágzás időszakában igényel csapadékot, egyébként jól tűri a szárazságot. A magérés időszakában hulló csapadék azonban jelentős szemveszteséget okozhat.

 

Talajigény

Vékony termőrétegű, gyenge tápanyagellátottságú, rossz vízgazdálkodású, lejtős illetve szélsőséges viszonyokkal rendelkező területek kivételével gyakorlatilag bárhol remek eredményeket hozhat, kifejezetten előnyösek számára a könnyen melegedő vályogtalajok.

 

Elővetemény

Pillangósok, kalászos gabonafélék, cukorrépa, burgonya, borsó lehetnek a legmegfelelőbb előveteményei. A visszamaradó nagy szármaradvány-tömegük illetve a közös gombabetegségek miatt vetése kapások után kerülendő. Ugyanazon területre 4 éven belül repce illetve mustár után nem kerülhet.

 

Tápanyag ellátás

A termeléséhez szükséges tápanyagokat az egységes állomány érdekében mindenképpen műtrágyázással biztosítsuk.

 

A szükséges adag meghatározása a talajtípus és a tápanyag-ellátottság függvénye. Kálium kijuttatása csak kifejezetten gyenge talajok esetében szükséges, a túldozionált nitrogén elhúzódó érést, megdőlő növényeket eredményezhet. A megfelelő mennyiségek meghatározásához célszerű talajviszgálati eredménnyel rendelkezni vagy az esetleges korábbi tapasztalatokra hagyatkozni.

 

A foszfor és a kálium teljes mennyiségét illetve a nitrogén műtrágya kétharmadát őszi mélyszántással javasoljuk a talajba juttatni. A nitrogén fennmaradó részét tavasszal, gyorsan felvehető formában igyekezzünk kiszórni. Jelentős hozamnövekedés várható bórtrágya alkalmazása esetén; ez a művelet a rovarölő-szerek kijuttatásával összekapcsolható.

 

Szükséges mennyiségek:

  • Nitrogén 50-100 kg ammónium-nitrát, 30% fejtrágyázás keretében
  • Foszfor 50-80 kg
  • Kálium 40-70 kg

 

Talajművelés

A talaj előkészítését ajánlott az őszi mélyszántással kezdeni, mivel a téli csapadék megőrzése illetve a szükséges mértékben üllepedett magágy így valósítható meg. Tavasszal a lehető legkevesebb talajművelettel alakítsuk ki a vetőágyat, melynek legmegfelelőbb gépe a kompaktor vagy a KRM talajművelő gép. Kiváló eredményt érhetünk el simító és kombinátor egymás utáni alkalmazásával is, mivel a cél, hogy a magágy az egyenletes kelés érdekében teljes mélységben (de a felső 5 cm-en mindenképpen) aprómorzsás legyen.

 

Vetés, izoláció

A vetése kora tavasszal közvetlenül a tavaszi árpa után, legkésőbb március közepén, szélsőséges időjárás esetén legkésőbb április elejéig esedékes, ilyenkor azonban a terület fokozott gyomosodására számíthatunk. A vetés előtti hengerezéssel biztosíthatjuk az egyenletes vetésmélységet, a vetés utáni hengerezéshez pedig lehetőleg Cambridge-hengert alkalmazzunk.

 

A vetés irányszámai a következők:

  • dupla gabonasortáv
  • 1-3 cm-es vetésmélység
  • 150 db csíra/m2
  • 8 kg vetőmag hektáronként

 

Vetőmag-előállításról lévén szó, fontosak az izolációs távolságok. Első foknál 200 méter távolság van előírva más fajtáktól illetve rokon fajoktól.

 

Növényvédelem, gyomirtás, betegségek, kártevők

A megfelelően elvégzett talajmunkák után a mustár a gyomoknál erőteljesebben fog fejlődni. Ettől függetlenül a következő növények gyomosíthatják az állományt: vadzab, aranka, köles, vadkender illetve a sóska- és káposztafélék. Már az elővetemény esetén nagy gondot kell a gyomirtásra fordítani, mivel az e fajnál alkalmazható szerek köre elég szűknek mondható. A mustár nagyon jó gyomelnyomó-képességű, azonban állományában a kétszikűek elleni védekezés maradéktalanul sajnos nem kivitelezhető.

 

Évelő- illetve magról kelő egyszikűek, köles, vadzab előfordulása esetén postemergensen kell védekezni engedélyezett, szelektív egyszikűirtókkal: AGIL 100EC /0,5- 0,8 l/ha/, PANTERA 40 EC /2,0l/ha/, SELECT 240EC /0,5-1,0 l/ha/,SELECT SUPER/2,0l/ha/.

 

Kétszikűek ellen preemergensen 2,5l Butisan Star vagy Sultan 50SC nyújthat kellő védelmet de csak abban az esetben, ha 10 napon belül legalább 20 mm csapadék kellően képes bemosni ezeket. E szerek postemergens felhasználása is hatékony lehet: ebben az esetben csak a dózisukat kell 2l-re módosítani. A virágzásig a fenti anyagok kiválthatók 0,4l Lontrel 300 vagy Cliophar 300SL, esetleg 0,3l Galera alkalmazásával hektáronként, bár a kifejlett gyomok ellen ezek sem tudnak kellő hatékonysággal fellépni.

A gazdálkodók a nem kellően időzített vetéssel felvállalják a perenoszpóra illetve a fehérsömör kockázatát. 7 PH alatti talajokon fokozottan számíthatunk a szklerócium kártételére, ezért a megfelelő vetésforgó betartása mellett, a magágyelőkészítéssel egy menetben tanácsos a talajba hektáronként 3 kg Koni WG-granulátumot kombinátorozni.

 

A földibolha, a repce-becőormányos, repcedarázs, bagolylepke, repcefénybogár és a repceszárormányos kedvelt csemegéje a mustár. Mivel képesek hatalmas kártételeket okozni, az állomány folyamatos kontrollja. A Mospilan 70WP-vel csávázott vetőmag, illetve a kikelő állomány Karate 2,5WG-vel vagy Karate Zeon 5CS-vel való permetezése a virágzás idejéig kellő védelmet biztosíthat ellenük. Külön engedélyeztetés mellett virágzás idején méhekre nem jelölésköteles 0,3l Mravik 24EW vagy Biscaya is használható. Ezeket az MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságánál, legalább két héttel a felhasználás előtt, formanyomtatvány segítségével szükséges elbíráltatni. Mivel a mustár növényzete nagyon buja, a fent említett szereket nagy fesztávú hidaspermetezőkkel tanácsos kiszórni.

 

A fent említett szereken kívül az alábbi anyagok felhasználása is mérlegelhető: 

  • ACTELLIC 50 EC / 1,5 l/ha/
  • FENDONA 10 EC / 1 l/ha /
  • FENDONA 5 ULV / 2l/ha/

 

Mindenképpen célszerű növényvédelmi szakértő véleményét kikérni, a túlzott vegyszerhasználat ugyanis jelentős károkat okozhat a mustár állományában.

 

A fehérmustár betakarítása

Megsárgult magok és becők esetén, nedves, páradús időben a betakarítás megkezdhető. Ekkor a becőkben 3-6 darab, 4-5 gramm ezermagtömegű mustárral találkozhatunk. Jelentősen megkönnyíti az aratást, ha 4-5 nappal a kezdete előtt hektáronként 1,5l Reglone Air alkalmazásával lombtalanítjuk az állományt.

Nagyobb csapadékmennyiségre, tartós kánikula illetve előrehaladott fejlettségi szint esetén jelentős szemveszteségre számíthatunk.

 

A jó minőségű anyag eléréséhez magasra emelt kaszával, a becők alatt és a gyomok között végezzük az aratást mérsékelt sebességgel, lehetőleg motollás vágóasztallal. 900-as dobfordulaton, a rosta-dőlésszög és a levegőáramlás beállításával optimalizálhatjuk kombájnunk működését.

 

Sok gyomot, becőmaradványt, zöld növényi részt tartalmazó kombájntisztaság esetén a mustár nedvességétől függetlenül mindenképpen szükséges előtisztítást végezni. 10 % feletti nedvességtartalom esetén maximum 40 C0-on csírakárosodás nélkül szárítható.

 

© 2010-2018 Alisca-Mag Kft.