Kereső

Központ:
H-7100 Szekszárd,
Táncsics M u. 1./a

Telephely:
H-7000 Sárbogárd,
Millennium 2000 utca
Tel.: +36 (25) 518-160

hu  en  de  sr

Termesztéstechnológiák / Mézontófű termesztéstechnológiája

Mézontófű termesztéstechnológiája

 

AMERIGO, ANGELIA

 

A közönséges mézontófű vagy facélia (Phacelia tanacetifolia) termesztése körülbelül 30 évvel ezelőtt indult hazánkban. Először a méhészek kedvelt növénye volt hektáronkénti 200 kg-os mézhozamával, napjainkra a facéliaméz mondhatni hungarikummá vált. Vetőmag-előállítás célzatával termelése ezek után indult be, mára azonban kedvelt takarmány- és zöldtrágyanövényként is elismerik rövid tenyészideje miatt.

 

A facélia könnyen felismerhető növény: 50-90 cm magas, lilás-halványkék, rövidkocsányú füzérszerű virágzata, üreges szára, négymagvas toktermése nagyon jól megkülönbözteti a többi, hazánkban termesztett növénytől. A fagyzugos, zord, északi fekvésű, rossz vízgazdálkodású, silányabb homok-, szikes- vagy agyagos területeket leszámítva Magyarországon bárhol kitűnő eredménnyel termeszthető. A nitrogéndús talajok sem a legalkalmasabbak facéliatermesztés céljára, mivel a növények eldőlhetnek, ezáltal nagy betakarítási veszteséggel számolhat a gazdálkodó. Megtermékenyülése után jó aszálytűrő, bár a száraz tavaszi időjárás hatására a növény alacsony maradhat vagy foltokban kiritkulhat.

 

A megfelelő talajviszonyok, vetésforgó, tápanyagellátás, vetési munkálatok

Mélyrétegű, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, középkötött erdő-, vályog- és csernozjom-talajokon kiváló termést kaphatunk, de a növény sajátossága, hogy ekkor sajnos megdől. Ezért az ennél kicsit gyengébb minőségű, sekélyebb termőrétegű talajok hozhatják meg az ideális eredményt mérsékelten meleg, csapadékos időjárás esetén.

 

A terület kiválasztásánál fontos szempont, hogy vetőmagtermesztésben négyévente vethető ugyanazon parcellába, pillangós vagy istállótrágyázott (akár az elmúlt két évben!) előveteménye nem lehet illetve adottságainak köszönhetően nehezen tisztítható, így a gyom-mentesség sem elhanyagolható szempont. Len, kalászosok, kapások után jól beilleszthető, valamint minden kultúrának jó előveteménye.

 

Könnyen felvehető tápanyagokat igényel, ezeket műtrágyázással biztosítsuk. A magágyelőkészítéskor kijuttatott hektáronkénti 250-300 kg komplex műtrágya remek eredményeket biztosíthat. A legjobb minőségű és mennyiségű termést az őszi talajelőkészítés előtt 50 kg szuperfoszfát illetve 50-60 kg kálium, valamint a vetést megelőzően kijuttatott 30-35 kg nitrogén eredményezhet.

 

A talaj előkészítése

A sikeres terméshez vezető legelső lépés a jó minőségben elvégzett őszi szántás. Korán betakarított elővetemény után elengendhetetlen egy sekély tarlóhántás, melyet hengerrel le kell zárni. Amennyiben későn lekerülő, nagy szártömegű előveteménnyel van dolgunk, szárzúzást, majd tárcsázást kell alkalmazni. Ezt a P-és K-műtrágyázás után egy 20-30 cm-es őszi mélyszántásnak kell követnie, amit a talaj típusától függően simítóval, gyűrűshengerrel vagy hengerboronával célszerű lezárni. Ez nagyon fontos, mivel tavasszal egy kellően ülepedett, kertszerű, barázda- és bakhátmentes terület szükséges, a tavaszi szántás minden esetben elkerülendő! Március második dekádjában érdemes a komplex- vagy a nitrogén-műtrágyázás után a magágy-előkészítés munkálatait elkezdeni: 4-5 cm mélységben kombinátorozni, majd ha nem kötött és nedves a terület, néhány órás késleltetéssel hengerezni szükséges. A túl korán, illetve az ennél később elvégzett műveletek egyenetlen, hiányos kelést okozhatnak.

A vetésnél az alábbi irányszámokat kell figyelembe venni:

  • Vetőmagszükséglet: 8 kg/ha
  • Ezermagtömeg: 1,5-1,9 gramm
  • Vetésmélység: 3-4 cm
  • Magszám: 500 db/m2
  • Sortáv: dupla gabona
  • Izolációs távolság: 200 m más fajtától

 

Növényvédelem

A legjelentősebb minőségromlást az alábbi gyomnövények okozhatják az állományban: káposztafélék (Brassica), keserűfű-félék (Polygonum), sóskafélék (Rumex), arankafélék (Cuscuta), vadzab (Avena sativa), fakó muhar (Setaria pumila), kakaslábfű (Echinochloa crus galli), galaj (Galium spurium), maszlag (Datura stramonium), repcsényretek (Raphanus raphanistrum). Kialakult gócaik megnehezítik a jó, minőségi vetőmag-előállítást, mivel a gyomok hajlamosak a kezdeti szakaszban túlnőni a facéliát, de ekkor a vegyszeres gyomirtás már nem megengedett. Kétszikűek ellen a 2 leveles állapotig (kb. 7-10 cm magas, ekkor vált árnyalatot, levelén kialakul a viaszréteg) hektáronként 1 kg Linurex 50 WP vagy 0,8l Afalon/Afalon Dispersion jelenthet megoldást. Egyszikűek ellen a növény 6 leveles állapotáig hektáronként 1l Agil 100EC, Panthera 40 EC vagy Fusilade Forte kijuttatásával védekezhetünk. Virágzásig bármikor, hektáronként 0,3l Lontrel 300 biztosíthatja a terület fészkes virágzatú gyom- illetve árvakelés-mentességét. A fent leírt szereket csak esőzések után három nappal (előfeltétel a levelek száraz állapota illetve ép viaszrétege), 20 C0 alatti hőmérsékleten, általában délután érdemes kiszórni, így elkerülhetjük az állomány károsodását. Jellemző állati kártevői vagy kórokozói nincsenek, ezek ellen nem érdemes védekezni. Mivel a facélia idegentermékenyülő, a hektáronkénti 10 méhcsalád kihelyezése is kiváló hozamnövekedést generálhat.

 

Amit a betakarításról tudni kell

A betakarítási munkálatok előtt soha nem szabad a felső részeken található magok érettségi állapotára koncentrálni, mivel a facéliát egyenetlen magérés jellemzi akár még egy virágzaton belül is. Az alsó részeken túlérés ezáltal szempergés tapasztalható, amikor a felső magok még nem érik el az érettség állapotát. Nagyon fontos ezért néhány naponta szemrevételezni az állományt: amint a virágzat alsó harmadában/felében barnulást, illetve az itt található magok színének kávébarnára színeződését tapasztaljuk, megkezdhetjük a kétmenetes betakarítást. Ilyenkor 500kg körüli, jól csírázó termés várható hektáronként. Külön nehézséget okozhat a munkálatok elvégzésében, ha a növények eldőlnek. Ennek két oka lehet: a terület sok csapadékot kapott vagy a talaj nitrogéntartalma túl magas.

 

Először 10-15 cm-es tarlómagassággal, estétől hajnalig tartó nedves, harmatos időszakban a facéliát rendre kell vágni, majd renden 7-10 napig szárítani. A csigás kihordós rendrevágók használatát lehetőség szerint kerülje a gazdálkodó a magpergés minimalizálása végett. A tarló tartóhatásának köszönhetően az esetleges újravizesedés hatásai kiküszöbölhetőek, bár csapadék esetén sajnos számíthatunk magpergésre.

 

Ezen időszak lejártával célszerű a rendeket szemrevételezni. Minél gyorsabban aprómag-rostázott kombájnnal végezzünk egy próbacséplést: ha számos kifejtetlen tokkal találkozunk, a művelettel még várni kell. Ha a művelet ekkor folytatható, konkrétan a cséplésre és ne a minőségre koncentráljunk, mivel a tisztaságra való törekvés ebben a fázisban jelentős mennyiségű kiesést eredményezhet és a vetőmagüzem feladata a minőség beállítása. A kombájntiszta anyag a mézontófű esetében szár- és tokmaradványos minőséget takar. A kombájn szelelő légáramlatát és a dobfordulatot annak tudatában célszerű beállítani, hogy a facélia-mag igen apró és könnyű. A zöld növényi részek befülledést okozhatnak, ezért az előtisztítást mihamarább el kell végezni. Jelentős bonifikációs minőségjavulást okozhat a kombájnon történő ismételt átengedés, azonban ekkor is ügyelni kell a légáram erősségére illetve a helyes mennyiség-adagolás beállítására.

 

© 2010-2018 Alisca-Mag Kft.